Har du ett känslomässigt krig med dig själv?

Försöker du äta kakan och ha den kvar? Vill du skapa goda relationer men orkar inte att bjuda till? Vill du ha lugn och ro men ångar på som ett godståg? Vill du ha rent och fint men det är alltid stökigt? Vill du äta nyttig mat men orkar inte planera och handla? Vill du ha en frisk och tränad kropp men orkar inte gå till gymmet? Vill du ha mer och bättre sömn men tittar på ett avsnitt av favoritserien till innan du somnar? Då kanske du drabbats av kognitiv dissonans. 

Kognitiv dissonans är, kortfattat, en obehaglig känsla som uppstår när man har flera motsägelsfulla ideer/beteende samtidigt. Detta är en stor orsak till stress, nedstämdhet och oro. Helt enkelt när du önskar en sak men gör något annat, varje gång. Detta fenomen är otroligt vanligt hos många människor.

Vi vet vad som är bra för oss men vi väljer saker som är dåliga för oss istället. Ett vanligt exempel är godisätande. Individen vet att det inte är bra för vare sig hälsan eller det långsiktiga måendet. Ändå, så som på rutin, köper man påsen och stoppar i sig. Jättegott och härligt just i stunden, man får kicken man är ute efter, men sedan kommer ”baksmällan”.

Man kanske får ont i magen, skuldkänslorna växer sig större för att man åt godiset eller någon annan negativ konsekvens. På sista raden under alla lager av känslor när man tittar sig själv djupt i ögonen så vet man att det beteendet som pågår är rent av skadligt och självdestruktivt. Helt enkelt för varje godisbit man stoppar i sig så är det ett tecken på att man inte älskar sig själv.

Det kan låta hårt men faktum är att detta inbördeskrig som pågår i den inre dialogen går att hantera. Man kan hantera den genom självkärlek. Helt enkelt, fast svårt, att älska sig själv för den man är och därigenom ta hand om sig själv på det sätt som man egentligen vill, på ett kärleksfullt sätt.

Om jag fick bestämma så skulle självkärlek, mindfullness och coachning (inte samma sak som undervisning) vara en naturlig del av skolan. Då skulle vi ägna mindre tid åt att laga trasiga vuxna. En människa som mår bra och älskar sig själv för den de är har inga behov av att kränka eller sänka någon annan.

Varje människa/barn är unik och behöver få unika redskap för att hantera/förvalta sitt liv på bästa sätt. Att hitta sig själv, skapa sig själv och nå sin naturliga roll här på jorden. Att få möjlighet att uppnå sin fulla potential. På riktigt. Inte den potentialen som samhället eller andra vill att individen ska uppnå utan den inneboende kraften som får växa och manifesteras i jordelivet.

En av de vackraste sakerna man kan vara är att vara sig själv. När du är dig själv fullt ut så har du alltid tillgång till en kraftkälla och alla dina handlingar sker i linje med både dina önskningar och den du både är och vill vara. 

Passa på och förverkliga dig själv nu när du fått chansen att leva här på jorden. Skjut inte upp det du egentligen vill göra innerst inne. Allt är möjligt! Du både kan och har möjlighet att nå dina mål. Men då bör du först ta reda på vart du är på väg. Genom coachning så hjälper jag dig att navigera förbi dina egna mentala hinder för att du ska kunna se vad du vill. Sedan skapar vi en handlingsplan för att ta dig förbi varje hinder för att du ska uppnå din dröm. 

Idag är den första dagen i ditt nya liv. Så fråga dig själv, hur känner du egentligen när du äter godiset i påsen? Är det en självmedicinering för att dämpa inre känslor eller är det en medvetet vald påse som du i lagom mängd faktiskt tycker är god och som du lätt hade kunnat vara utan om du bestämde dig för det?